perjantaina, syyskuuta 19, 2014

Astaksantiini -- suoja vanhenemista vastaan


ASTAKSANTIINI – SUPERANTIOKSIDANTTI

Vaikuttavat aineet: Astaksantiini 4 mg, C-vitamiini 10 mg, E-vitamiini 10 mg


Vaikuttavat aineet: Astaksantiini 4 mg, C-vitamiini 10 mg, E-vitamiini 10 mg
 Astaksantiini: väriaine, joka antaa esimerkiksi lohelle sen vaaleanpunaisen värin. Lohi saa astaksantiinia syömästään ravinnosta. Tosin se astaksantiini, jota kasvatettaville kaloille annetaan kalanviljelylaitoksissa, valmistetaan synteettisesti Phaffia rhodozyma -hiivan avulla dekstroosista. 

Haematococcus pluvialis - astaksantiinin lähde
FinnMSM Oy:n maahantuoma Kala Health Internationalin Astaksantiini tuotetaan luonnonmukaisesti haematococcus pluvialis-nimisen levän avulla. Tuote ei sisällä mitään keinotekoisia ainesosia.
Eräiden tutkimusten mukaan astaksantiini on täysin turvallinen pitkäaikaisessakin käytössä ja parantaa aikuisen ihmisen kognitiivisiä toimintoja. PMID: 12804020 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Tutkimuksen johtopäätös oli, että astaksantiinia runsaasti sisältävä Haematococcus pluvialis uute parantaa kognitiivisia toimintoja hiirillä. PMID: 17721823 [PubMed - indexed for MEDLINE]
Astaksantiini on antioksidanttina jopa tuhat kertaa tehokkaampi kuin C-vitamiini. Astaksantiini ei muutu suurinakaan annoksina pro-oksidantiksi, kuten esimerkiksi C-vitamiini saattaa joissakin tapauksissa muuttua.

 Astaksantiini suojelee silmiä ja ihoa auringon UV-säteilyltä. Se tunkeutuu elimistön jokaiseen soluun ja sitä kautta suojaa myös sydäntä ja verisuonistoa. Sen sanotaan ehkäisevän syöpää sekä sydän- ja verisuonisairauksia.

Astaksantiini parantaa lihasten voimaa ja suorituskykyä
Tutkimukset ovat osoittaneet, että urheilijat onnistuvat paremmin, kun he ottavat sitä 4-8 mg annoksen päivässä, mikä lisää voimaa ja parantaa kestävyyttä. PMID: 21984399 [PubMed - indexed for MEDLINE] 

Vapaat radikaalit
Vapaita radikaaleja muodostuu elintarvikkeiden aineenvaihduntaprosessin aikana, kun ruoka muuttuu energiaksi. Vapaat radikaalit voivat myös tulla kehon ulkopuolelta, esimerkiksi pakokaasujen ja muiden myrkyllisten yhdisteiden kautta. Vapaat radikaalit ovat erittäin reaktiivisia hiukkasia, jotka aiheuttavat oksidatiivisia vaurioita niiden ympäristössä. Vapaat radikaalit voivat vaurioittaa tärkeitä biologisia molekyylejä, kuten DNA: n ja rasvahappojen solukalvoja.

Antioksidantit suojaavat ikääntymiseltä
Keho tuottaa jatkuvasti antioksidantti-entsyymejä (kuten superoksididismutaasia, eli SOD ja glutationi peroksidaasia, GSH-ASE) neutralisoimaan vapaita radikaaleja. Lisäksi meidän jokapäiväisestä ravinnostamme imeytyy vapaiden radikaalien puhdistusaineita, joita kutsumme hapettumisenestoaineiksi eli antioksidanteiksi.
 Tunnettuja antioksidantteja ovat vitamiinit C ja E, ja monet vihannesten ja hedelmien terveyttä edistävät ainesosat (kuten flavonoidit ja karotenoidit). Kun ikäännymme, elimistön kyky neutraloida vapaita radikaaleja yleensä laskee. Antioksidanttien nauttimisesta ravintolisänä tulee sitten entistä tärkeämpää.


Astaksantiinin kolme valmistusmenetelmää. Tiedot ovat peräisin suomenkielisestä Wikipediasta
1. Synteettisesti petrokemikaaleista. Astaksantiinin synteesi ei ole julkista tietoa.
2. Viljelemällä astaksantiinia voi tuottaa Haematococcus pluvialis -mikrolevästä, jonka pigmenttipitoisuus (40 g/kg kuivapainosta) on 10 000 -kertainen esimerkiksi lohen lihaan verrattuna.[4][5]
3. Astaksantiinia kalanviljelyyn tuotetaan myös dekstroosista Phaffia rhodozyma-hiivan avulla.[6]
Kala Health Internationalin markkinoima Astaksantiini tuotetaan viljelemällä Haematococcus pluvialis –mikrolevästä. Sen pigmenttipitoisuus on (40 g/kg kuivapainosta), eli noin 10 000-kertainen esimerkiksi lohen lihaan verrattuna.[4][5]
Toisaalla esimerkiksi Kiinassa tuotetaan Astaksantiinia kalanviljelyyn myös Phaffia rhodozyma –hiivan, siis fermentoinnin avulla dekstroosista (D-glukoosi).[6]