torstaina, lokakuuta 04, 2007

Kolesterolit

Kohonnut kolesterolitaso on selkeä sydäntautiriskin lisääjä. Tästä asiasta ei varmaankaan olla kovin paljon erimielisiä. Sen sijaan kolesterolilääkityksen aloittamisen oikea hetki ei ole ollenkaan yksiselitteisesti selvitetty. Jos otetaan huomioon kaikki ne sivuvaikutukset, joita nykyisten kolesterolilääkkeiden käyttöön liittyy (lisääntynyt taipumus erilaisiin lihaskiputiloihin, homokysteiinitason kohoaminen, päänsärky, ihottumat, keskushermosto-oireet, univaikeudet, painajaisunet, keskittymisvaikeudet, ruoansulatuskanavan oireet jne), valistunut lääkäri varmaankin harkitsee vakavasti lääkityksen aloittamisen ajankohtaa. Ravitsemusterapeutti, veteraaniurheilija Christer Sundqvist on kirjoittanut tutkimuksistaan ansiokkaassa blogissaan: lue!

Heidän, siis lääkärien tulisi myös miettiä, kannattaisiko LDL:n partikkelikoko määrittää ennen lääkityksen aloittamista, koska sen on todettu olennaisesti vaikuttavan LDL- tason riskiluokitukseen; mitä pienempiä LDL- partikkeleita, sitä pienemmällä mmol/l- arvolla riski nousee ja kääntäen. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka LDL-taso on suhteellisen korkea, saattaa riski sairastua sydän- ja verisuonitautiin olla vielä suhteellisen pieni, jos LDL- partikkelit ovat suuria. (Lue siitä, kuinka voit vaikuttaa ravitsemuksellisesti partikkeleiden kokoon). Pienten partikkeleiden kyseessä ollen riski on suuri jo suhteellisen alhaisen LDL- tason vallitessa. Toisin sanoen: Alentunut kokonaiskolesteroli voi kasvattaa sydäntautiriskiä, jos vähentyminen on tapahtunut HDL-kolestrolista ja/tai LDL partikkelien koko on pienentynyt.

Lääkärin on mietittävä lääkkeen hyötyjen ja haittojen välillä, mutta myös kansantaloudellisten seuraamusten vaikutusta; kalliit lääkkeet ajavat suomalaisen kansantalouden umpikujaan, jos viime aikojen lääkemyynnin kymmenen prosentin vuosittainen kasvuvauhti jatkuu. Jo nyt katettaisiin merkittävä osa puolustusmenoistamme sillä summalla, joka käytetään lääkkeisiin. Muutaman vuoden kuluttua on aivan pakko tehdä jotain muuta kuin vain määrätä näitä pillereitä tähän ja noita toisia pillereitä tuohon. Parempi olisi herätä nyt heti! Tai voisihan lääkäri määrätä myös toisenlaisia, luontaistuotekaupoissakin myytäviä pillereitä, onhan kolesterolin alentamiseen kehitetty myös tehokkaita vaihtoehtoisia keinoja. Liikunnan ja tupakoinnin lopettamisen lisäksi eräs suhteellisen uusi keino on punariisi. Jo parin viikon punariisikuurilla on saatu erinomaisia tuloksia kohonneen kolesterolitason alentamisessa.

Valmiste on nimeltään RedRiz (Varoitus: älä käytä tuotetta saman aikaisesti lääkärin määräämän kolesterolilääkityksen kanssa!). Sen luontaiset statiinit vähentävät LDL-kolesterolin ja triglyseridin muodostumista maksassa, mutta ei vaikuta HDL:n tasoon. RedRiz valmiste on rikastettu koentsyymi Q10:llä. Ubikinoni, koentsyymi Q10 on keskeisessä roolissa kehomme terveyden kannalta. Korkean veren kolesterolipitoisuuden hoidossa käytettävät kolesterolin biosynteesiä estävät lääkkeet vähentävät ubikinonipitoisuutta plasmassa, joten varsinkin ikääntyvien olisi syytä huolehtia riittävästä ubikinonin saannista. Niinpä RedRiz on oivallinen keino hoitaa kohonnutta kolesterolia tasapainoisesti ja ilman kivuliaita sivuvaikutuksia, ja huolehtia samalla Q10:n saannista.

Äkkikuoleman uhka

Tupakointia jatkaessaan infarktista kerran toipunut antautuu todelliseen vaaraan, sillä riski saada uusi infarkti on erittäin suuri. Sydäninfarktikuolleisuus on tupakoivilla 50-200 kertainen tupakoimatomiin verrattuna.

Tupakoivan sepelvaltimotautia sairastavan äkkikuoleman vaara on suuri, koska rytmihäiriöt ja kammiovärinäalttius ovat lisääntyneet.

Sydänliiton asiantuntijalääkäri Jouko Remes puolestaan tiivistää tupakan ja kolesterolin keskinäisiä vaikutusmekanismeja seuraavasti:
"Tupakointi aiheuttaa jatkuvan tulehdusreaktion verisuonten seinämiin, mikä nopeuttaa verisuonten kalkkiutumista ja jäykistymistä. Veren paha kolesteroli (LDL) kohoaa samalla, kun hyvä (HDL) kolesteroli laskee. Tupakka suussa kiihdyttää pahan kolesterolin kertymistä valtimoiden seinämiin ja altistaa kolesterolipisaran puhkeamiselle. Lisäksi se supistaa sepelvaltimoita ja lisää verihiutaleiden toisiinsa takertumista. Mitä tästä voi seurata? Veritulppa, joka tukkii sepelvaltimon ja aiheuttaa sydänlihaskuolion eli sydäninfarktin. Tupakansavun sisältämä häkä heikentää sydämen hapensaantia sitoutuessaan veressä hapen tilalle. Tupakoitsija saa muita helpommin rintakipuja ja sepelvaltimotautikohtauksen. Nuuskan sisältämä nikotiini on yhtä haitallista kuin savukkeista saatu. Urheilijoiden suosima ”mällin imeskely” ei siis käytännössä ole sen terveellisempää sydämelle, kuin keuhkoihin vedetty savukaan".

Artikkelissa kerrotaan myös alkoholin vaikutuksesta sydämen terveydelle; pieni annos päivittäin viiniä tai olutta saattaa olla hyväksi, mutta jo kaksi annosta jatkuvana tapana on haitaksi. (linkki) Tupakka siinä mukana nostaa infarktiriskin moninkertaiseksi.

Asiantuntijana Jouko Remes
Kirjoittaja Mari Hänninen
Lähde:www.sydänliitto.fi

Poliklinikka.fi kertoo edelleen, että tupakointi kannattaa lopettaa; paitsi terveyden kannalta, iloa voi tulla sitäkin kautta, että säästyneillä rahoilla voisi tehdä jotain hyödyllisempää: uusia olohuoneen kaluston, ostaa uuden telkkarin tai tehdä sen pitkään haaveiluissa olleen Thaimaan- matkan. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että en ole tehnyt tupakkalakkoa pitkään aikaan (viimeksi vuonna 1965, ja se lakko on pitänyt), joten Thaimaan matkaa varten ei ole päässyt kertymään ylimääräistä sitä kautta. Mieli kyllä tekisi joskus sielläkin käydä.

Lopettamisen vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin

Tupakoinnin lopettaminen hyödyttää eniten juuri sydänsairauksien kohdalla. Sairastumisvaara pienenee lähes tupakoimattomien tasolle jo muutaman vuoden kuluttua lopettamisesta. Lopettamisesta koituva hyöty ei vähene iänkään myötä vaan kannattaa vanhempanakin sekä pitkään jatkuneen tupakoinnin jälkeenkin.